На площад „Тахрир" в центъра на египетската столица Кайро се провежда протест на салафити, които искат установяване на шариата в Египет, съобщава „Гласът на Русия".

Привържениците на крайното консервативно течение в исляма искат да бъде вписано в конституцията на страната, че шариатът ( ислямското право) се явява единствения законодателен източник.

В разработваната нова египетска конституция член 2-ри, съществуващ в бившия Основен закон от 1971 година, остава непроменен. В него е написано, че „шериатът се явява в това число източник на правото".

През последните четири десетилетия законът се е тълкувал двузначно. Сега салафитите искат ислямското право като единствения източник на законодателство, въпреки че 10% от населението в Египет е от християни.

Разногласията по повод шариата по време на Учредителното събрание доведоха до напускане на заседанията на либерали, представители на светските партии и християнски общности в Египет.

В днешния протест не участват голям брой протестиращи и не е необходимо да има промяна на движението в центъра на града. Повечето от гражданите на страната не подкрепят усилията на радикалите.