Центърът за защита правата в здравеопазването е внесъл в Комисията за защита на конкуренцията искане срещу Националната здравноосигурителна каса за злоупотреба с монополно положение.  

ЦЗПЗ е подал сигнала в качеството си пълномощник на общинските и частните болници, съобщава zdrave.net.

Комисията е сезирана да извърши проверка на всички обстоятелства по въведеното изискване за двама специалисти по клинична пътека, по отказа на НЗОК да заплати изцяло дейността на общинските и частните болници за месец декември 2009 година и по начина на разпределение на делегираните бюджети.

В искането се посочва, че с изброените действия НЗОК е ограничила „дейността, търговията и техническото развитие" на засегнатите лечебни заведения във вреда на потребителите и е приложила различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което ги е поставила в неравноправно положение като конкуренти.

Припомняме ви, че още в началото на февруари директорите на общинските болници настояха Комисията за защита на конкуренцията да провери Националната здравна каса и след това да я глоби за злоупотреба с монополното й положение.

В искането към КЗК се изисква още комисията да постанови прекратяване на нарушенията, като наложи на НЗОК да премахне незаконните изисквания за двама специалисти по клинична пътеки и извърши ново договаряне с лечебните заведения за болнична помощ в съответствие с нормативната уредба.

Настоява се и Касата да изплати изцяло извършената и отчетена дейност на всички лечебни заведения за декември 2009 година.

От ЦЗПЗ искат и НЗОК да определи делегирани бюджети на лечебните заведения за болнична помощ и да утвърди годишните бюджети, съгласно приетите правила и изискванията на нормативната уредба.

В иска се настоява и Касата да заплаща изцяло предоставените медицински услуги, съобразно отчетите на лечебните заведения за болнична помощ и да прилага едни и същи критерии към лечебните заведения, независимо от вида на собствеността.

В документа се посочва, че до момента НЗОК не е изплатила изработеното от общинските и частните болници за декември 2009 г. и за януари 2010 г.