Големи количества опасен цимент са внесени в страната от началото на годината.

За това алармираха от Българската асоциация на циментовата индустрия, съобщава БиТиВи.

Според тях опасният цимент е внос от Турция и съдържа канцерогенния елемент шест валентен хром.
Хромът в природата по-често съществува под формата на съединения. Може да бъде вдишан, погълнат или да проникне в тялото след пряк контакт с кожата. Опасен е за здравето на човека независимо от вида на контакта.

От 6 години в Европейския съюз хром 6 е забранен при производството на цимент или циментови продукти в отношение 2 десетохилядни от процента. (2ppm).

Според членовете на Българската асоциация на циментовата индустрия обаче, от началото на годината в България се внася цимент с по-различно качество.
Проби, направени в независим лаборатории показват от 10 до 120 пъти и повече съдържание на хром, посочват от Асоциацията.

По данни на Асоциацията, от началото на годината от Турция са внесени 80 хиляди тона цимент с канцерогенно съдържане, което е около 15% от количествата на пазара.

Ако българският цимент струва 180 лева, то турският се продава за около 155 лева за тон.
Като страна извън Европейския съюз, Турция не изисква от производителите си специални инсталации за намаляване съдържанието на хром. Това прави турската продукция по-евтина.

На 30 март производителите уведомяват Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите, както и други отговорни институции. Резултат все още няма.