Германският канцлер Ангела Меркел изключи възможността от по-нататъшно отписване на гръцки дълг, съобщи "Ройтерс".

"Вече имаше доброволно отписване от частни инвеститори, като Гърция вече беше освободена от милиарди чрез банките. Не предвиждам по-нататъшна "подстрижка" на дълга", заявява Меркел в интервю пред германския в. "Велт".

"Европа ще продължи да проявява солидарност към Гърция и към останалите държави, засегнати силно от кризата, ако тези държави предприемат реформи и усилия за икономии", подчертава още германският канцлер.

Междувременно представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) заплаши със спиране на финансирането на гръцките банки, ако Атина не се съгласи да поднови своето спасително споразумение

Новото гръцко правителство заяви, че няма да има продължение на старата програма, "тройката" международни кредиторите няма повече да се върне в Атина, а Гърция ще сключи ново споразумение, което ще даде на икономиката възможност за развитие.

Премиерът Алексис Ципрас обеща още да отпише голяма част от дълга на Гърция на стойност 240 млрд. евро, което е над 175% от брутния вътрешен продукт на страната.