Жандармерията не е допуснала екип на видинската инспекция по труда да влезе за проверка в завода за взривни вещества в Горни Лом. Това съобщи временно изпълняващата длъжността директор на инспекцията Анка Велкова, цитирана от БТА.

Проверяващи екипи от Инспекцията на труда не са влизали в завода от взрива до сега.

Припомняме, експлозията избухна на 1 октомври миналата година и отне живота на 15 души.

Трудовите инспектори вчера са поискали проверка заради информация, че в завода се извършва дейност, възстановява се част от инфраструктурата, електричеството и сигнално-охранителната уредба на завода. Велкова уточни, че това означава, че вътре има работници и те извършват някаква дейност. Именно заради това от инспекцията са искали да проверят условията на труд.

Разрешителните режими за извършване на дейност се издават служба „Контрол на общоопасните средства", и след като бъде въведен в експлоатация обектът трябва да се извърши проверка от Инспекция по труда.

Когато преди експертите от Инспекцията по труда са извършвали проверки, фрапиращи нарушения не са били установени. Причината е, че всяка проверка там е била предварително предизвестена. В това производство няма как да бъде направена внезапна проверка заради сериозния пропускателен режим. Анка Велкова смята, че там е имало сериозен проблем с условията на труда, но възможностите за проверка на трудовите инспектори са до определен етап.