Шест са регистрираните участници за вота на 7-ми юни в ЦИКЕП. Това са ГЕРБ, ДПС, Атака, СДС, НДСВ и Коалиция за България.

В момента се проверяват документите на останалите кандидат-участници, подали документи.

В това число се проверяват документите и на Синята коалиция, а документи за участие са подали от Патриотичен съюз „Защита", РЗС, партия „Лидер", Инициативен комитет за издигане кандидатурата на Чавдар Николов и Българска социалдемокрация. Техните документи са върнати за допълване, тъй като липсват достатъчно подписи за регистрация.

Разгледани са всички документи и доказателства по регистрацията на СДС, обясни говорителят на ЦИК Александър Александров. "Всичко е на лице и ние сме спазили стриктно закона", допълни той.

Александров припомни, че до 15 май е срокът за регистрация на листите с кандидатите за наши представители в европарламента. До сега няма подадена нито една листа, посочи Александров.

ЦИК за националните избори е взела решение за назначаване на РИК като съставът им ще е по-различен от този за евровота. Сега в състава по един представител ще има от РЗС. В състава на РИК за Европарламента партията на Яне Янев няма свой представител, тъй като парламентарната им група бе регистрирана след приемането на закона за евроизборите и след назначаването на състава на ЦИК от президента.