Масовото убийство на босненски мюсюлмани в Сребреница през 1995 година отговаря на всички условия, необходими то да бъде признато за геноцид.
Това реши международният съд на ООН за бивша Югославия, съобщава Ройтерс.

Искът в съда в Хага бе подаден от Босна и Херцеговина, която поиска да се определи дали Сърбия е извършвала геноцид по време на войната пред 1992-1995 година. Геноцидът е забранен с конвенция на ООН през 1948 година.

Припомняме, на 11 юли 1995 година - дни след като Сребреница бе обявена от ООН за "безопасен район", около 8000 босненски мюсюлмани - мъже и момчета бяха убити от частите, ръководени от военновременния босненски сръбски главнокомандващ Ратко Младич.
Това е най-жестокото масово клане в Европа след края на Втората световна война.

Въпреки че определи клането като геноцид обаче, трибуналът постанови, че Сърбия не е отговорна за него.
Съдът призна, че актовете на геноцид в Срибреница не могат да бъдат приписани на държавните органи на ответника (Сърбия, б. ред.), заяви председателят на международния съд Розалин Хигинс.
По думите й също така не може да бъде установено дали Сърбия е съпричастна към геноцида чрез предоставяне на помощи за босненските сърби, когато те са възнамерявали да извършат масовото убийство.

В същото време трибуналът постанови, че Сърбия не е спазила задължението да предотврати геноцида в Босна и не е могла да накаже виновниците за това.