„При нас няма нужда от въпроса „Кой?". Ясно е кои сме". Именно на това изречение ГЕРБ акцентира по време на представяне на управленската си програма.

Ден преди официалния старт на предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 5 октомври от партията на Бойко Борисов разказаха на пресконференция какво ще направят, ако отново седнат на министерските кресла.

Макар че обещанията бяха дадени от познати лица в кабинета „Борисов", председателят на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов помоли журналистите да не разгадават постовете на никой от герберите от сега.

Сред многото думи обаче ясно се отчита намерението на ГЕРБ да въведе нов данък за физическите лица. Финансовият експерт Владислав Горанов отсече, че за тях по-високата финансова самостоятелност на общините е много важна. „Ние ще създадем механизъм, с който общините сами ще могат да определят по своя преценка определена добавка върху дохода на физическите лица, който да остава в полза на общините", обясни Горанов.

Той посочи и другата сериозна идея за промяна в работата на Министерски съвет, а именно изваждането на енергетиката от Министерство на икономиката и енергетиката. „България ще има икономически министър, който вече няма да се занимава с енергетика, а ще се бори да търси повече инвестиции", посочи още Владислав Горанов.

Като експерт по финансите той се зарече, че стабилността на публичните финанси няма да означава замразяване на доходите, които от своя страна щели да растат. ГЕРБ няма да отстъпи от действащото пропорционално облагане на доходите на физически лица, стана ясно още от думите на Горанов.

Герберът, който е вероятен кандидат за финансов министър в следващ кабинет „Борисов", повтори и вече представената идея за сливане на Националната агенция по приходите (НАП) и на Агенция „Митници", с цел по-висока събираемост на приходите в държавната хазна.

След като ГЕРБ от вчера вече се е потопил в света на дигиталните технологии дори и в предизборната си кампания, от партията на Бойко Борисов поставиха като важен приоритет и електронното управление.

Владислав Горанов обеща и подобряване на събираемостта на здравните вноски.

ГЕРБ има и друга идея за размествания на министерства, а именно закриване на създаденото в последната година Министерство на инвестиционното проектиране и връщане на правомощията му в Министерство на регионалното развитие.

Ексрегионалната министърка в правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова посочи като важни приоритети в сектор инфраструктура окончателното завършване на автомагистралите „Хемус" и „Струма", както и отблокиране на всички спрени европейски пари по Оперативните програми „Околна среда" и „Регионално развитие".

„В последната година европейските фондове бяха спрени, градовете останаха разкопани, а стотици хиляди работници останаха без работа и заплати", критикува Павлова. Тя се зарече още, че при нов мандат на ГЕРБ да няма градове у нас с режим на водата.

Министърът на икономиката и енергетиката в кабинета „Борисов", който може да седне на същия стол при следващо управление, Делян Добрев обеща, че ще има повече пари за енергийно бедните българи, либерализацията на пазара на електроенергия в следващите четири години ще бъде пълна.

А 90% енергийна зависимост на страната ни по отношение на доставките ще бъде намалена.

Добрев представи и друга енергийна идея на ГЕРБ, а именно изпълняването на голям проект за около 2 млрд. лева за саниране на повече от половината многофамилни жилищни сгради у нас.

За образование говори депутатката от 42-ото Народно събрание Милена Дамянова. Тя обеща перспектива за младите хора, актуализиране на учебните програми, интересни за децата електронни учебници, повече психолози в училищата и разработени учебни програми, заедно с бизнеса.

Влизаме в битката за властта, не заради самата власт, а защото знаем кой е правилният път", се зарече евродепутатът Томислав Дончев и обясни, че това е пътят на европейското развитие на страната ни, който започва със стабилността.

„България загуби много през последните няколко месеци - загуби време за работа, за градеж. Днес е редно да кажем - време е отново за работа и реформи. Време е да заменим задкулисието с прозрачност, хаоса със стабилност, нерешителността с воля", се зарече още Дончев.

Той призова от своя страна и за коалиционна хигиена по отношение на политиката у нас.