Ентусиазмът на младите хора се пали от техните преподаватели, заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава присъства на връчването на наградите на математиците ни от австралийското математическо състезание в БАН.

Плевнелиев отчете успехите на младите ни математици. Тези отличия напомнят на всеки един от нас първите състезания, първите успехи, първите неуспехи, каза президентът.

Много важен за България е успехът на младите учени, категоричен е Росен Плевнелиев. България може ясно и категорично да каже - имаме най-добрата математическа школа в света, обяви държавният глава.

65 медала имаме през 2013 година. Езикът на математиката е универсален, заяви още президентът, очертавайки широкото приложение на математическата наука.

600 000 са участниците в австралийското математическо състезание. Те идват от 38 държави.

Президентът Плевнелиев наруши протокола и благодари на английски на австралийския посланик у нас за всичко, което страната прави за България, за младите хора и за възможността, която математическото състезание им дава. По думите на държавния глава има нужда от такова състезание, показващо човешкия талант и прогрес.

Математиката е в основата на много други сектори в обществото, обърна се Плевнелиев към младите ни математици. Живеем в много интересни времена, пълни с толкова много предизвикателства, изтъкна той. Когато работим заедно, по думите му, нещата се получават и доказателство за това са днешните награди.

Академик Петър Кендеров коментира, че 20 години са минали от първия медал за страната ни от австралийското математическо състезание. Всяка от тези 20 години България получаваше медал, изтъкна той. По думите му често родните математици, участвали в състезанието, са печелили медал с пълен брой точки. Когато човек се научи да решава математически задачи, той може да решава всякакви задачи, убеден е академик Кендеров.

Вицепремиерът Даниела Бобева посочи от своя страна, че математиката е вечното свързващо звено между невежеството и мъдростта, между човека и природата. Нищо нямаше да има, ако я нямаше математиката, изтъкна тя. Има творчество и хармония между числата, заяви Бобева. Всичко е във вашите ръце, но най вече във вашите умове, обърна се тя към младите математици.

Награди от посланика на Австралия получиха Григори Пинтев, Емилиян Рогачев, Даниел Атанасов, Александър Тенев. Отличени бяха със специални дипломи и медали от държавния глава Костадин Гаров, Емилиян Рогачев. Доктор Димитър Вълчев пък получи специална стипендия.