Търговските доставки на новия лайнер Boeing-787 Dreamliner ще започнат не по-рано от ноември-декември 2008 година, съобщи представителят на компанията Адам Морган.

По-рано се планираше самолетът да бъде на пазара още през май 2008, като първият Dreamliner трябваше да полети през септември, припомня агенция "Новости".

Boeing вчера обяви шестмесечно забавяне на началото на доставките на самолета Boeing-787 Dreamliner заради неразрешения проблем със сглобяването на първите самолети, се казва в съобщение на компанията.
Сега първите доставки се планират за края на първото четиримесечие на 2008 година.

Новият Boeing може да превозва между 200 и 300 пътници, продължителността на полета му е 16 000 километра, а скоростта - 85% от скоростта на звука (това е един от най-високите показатели на самолетите, намиращи се в експлоатация в момента).

От старта на рекламната кампания на новия самолет преди две години авиопроизводителят е получил поръчки за 569 машини от новия модел.
Това е абсолютен рекорд в историята на гражданската авиация. Общата стойност на поръчките по цени от каталог надхвърля 110 милиарда долара.

Уникалността на новия лайнер се състои в това, че това е първият пътнически самолет, построен наполовина от композиционен материал на базата на карбонови влакна, а не от алуминий.
Благодарение на това е възможно в салона да се поддържа оптимално налягане (както ако се намирате на връх, висок 1800 метра, а не 2400 метра, както е в другите самолети).

Освен това машината е оборудвана със система за борба с въздушните ями: в носовата й част ще бъдат монтирани специални датчици, които при попадане в турболентност ще изпращат команда за промяна в плоскостта на полета.

Също така конструкторите са намалили с 20% количеството на вредните емисии, а нивото на шума при излитане и кацане е намалено с 60%.

Новият Boeing е с 5 тона по-лек от аналогичния модел Аirbus A330-200 и разходът на гориво е с 20% по-малък.