Възможностите за сътрудничество между България и Австрия в сферата на изграждането на газохранилища и енергийната ефективност е обсъдил президентът Георги Първанов с федералния канцлер Вернер Файман и с президента на Австрийската стопанска камара Кристоф Лайтл.

В една от сферите, в които ние със сигурност ще си взаимодействаме, са възобновяемите енергийни източници, където България има заявени амбиции, има поети европейски ангажименти, но все още нямаме капацитета да реализираме тези ангажименти, заяви Първанов.

Така че договорката ни е допълнително да седнем и да проучим къде и как бихме могли да си взаимодействаме.

Австрия строи, както бях уверен от канцлера, ново газохранилище. България имаше тежка криза преди две години точно, защото няма достатъчно запаси, освен че няма и междусистемни връзки, няма байпаси, както се казва. Ето нещо, в което с Австрия бихме могли успешно да си сътрудничим.

Обсъдени са били и инвестициите в науката и иновациите.

Президентът Георги Първанов е уверил австрийския федерален канцлер Вернер Файман, че страната ни е готова да изпълни до десетина дни техническите изисквания за влизане в Шенген.

Аз го информирах за решенията на Консултативния съвет по национална сигурност за това, че България има готовността да изпълни техническите изисквания, основните параметри, още в рамките на близките десетина дни.

От там нататък естествено изразих своите съмнения, както и на предишните разговори затова, че могат да се използват друг тип оценки не по изискванията за Шенген, а по механизма за сътрудничество и оценка например, което не би било редно, и в крайна сметка, че ние разчитаме на членството на България в Шенген да бъде реализирано в рамките на унгарското председателство, тоест до юни месец.

Първанов и Файман са обсъдили още координирането на финансовата и икономическата политика на страните от Евросъюза. Акцент в разговорите е бил поставен и на Дунавската стратегия и енергийната политика.