Стратегия за управление на държавния дълг за периода 2015-2017 година, процедура по разглеждане и одобряване на инвестиционни проекти, кандидатстващи за финансиране с държавни заеми и на проекти, за чието финансиране се предлага издаване на държавна гаранция през 2016 година и доклад за националната система наука-иновации.

Тези теми бяха разгледани на заседание на Съвета за развитие към Министерски съвет под председателството на заместник министър-председателя Румяна Бъчварова. В заседанието участваха министри и депутати от управляващото мнозинство.

Членовете на Съвета за развитие одобриха Стратегията за управление на държавния дълг за периода 2015-2017 година, която беше предложена от министъра на финансите Владислав Горанов.

Тя е основополагащ документ, който има за цел да осигури общата рамка на дълговото управление в средносрочен план. Основното й предназначение е да обобщи и очертае водещите принципи и насоки на политиката по управление на държавния дълг, като същевременно описва индикативните мерки и използвания инструментариум за постигане на заложените в нея цели.

Като основна цел на стратегията е изведено осигуряването на необходимия ресурс за финансиране на държавния бюджет, рефинансиране на дълга в обращение и обезпечаване на стабилността на фискалния резерв при оптимално възможна цена и приемлива степен на риск.

По отношение на процедурата по разглеждане и одобряване на инвестиционни проекти, кандидатстващи за финансиране с държавни заеми и на проекти, за чието финансиране се предлага издаване на държавна гаранция през 2016 г., членовете на съвета определиха пет проекта, предложени от МРРБ, като политически приоритети на управляващото мнозинство. Те заявиха политическа воля за осъществяването им, като на следващо заседание ще бъдат разгледани различни варианти за тяхното финансиране.

Петте проекта, предложени от МРРБ, са: „Строителство на автомагистрала „Хемус" в участъка от Ябланица до път А-2", „Европейски транспортни коридори", които включват 350 км автомагистрални и скоростни отсечки от Републиканската пътна мрежа по основните Трансевропейски транспортни коридори, „Ремонт и рехабилитация на мостове и рехабилитация и реконструкция на пътища III клас от Републиканската пътна мрежа", „Развитие на кадастъра" и „Язовир „Нейковци" и пречиствателна станция за питейна вода".

Като политически приоритет беше прието и предложението на Министерството на енергетиката за осъществяване на проект „Междусистемна газова връзка Гърция - България" през 2016 година.

Съветът за развитие взе решение да бъде създадена работна група между Министерството на образованието и науката и представители на Комисията по образование и наука в Народното събрание, която в едномесечен срок да предложи план за действие.