Търпението на Русия не е безкрайно и въпреки че Москва застъпва изкючително дипломатическия подход по отношение на ядрената програма на Иран, но всяко търпение има край.

Това пише днес „Независимая газета" по повод на последното обтягане на отношенията между Техеран и западните страни.

"Политико дипломатическите методи са важни за регулиране на ситуацията, но всичко си има граници и предел, заявява секретарят на Съвета за сигурност към правителството Николай Патрушев.
По думите му сред страните от Шесторката по преговорите има различни мнения по въпроса как да се реши проблема с иранската ядрена програма, но все по-ясно и твърдо звучат призивите за засилване на санкциите и натиска на ООН върху Иран.

Патрушев призовава Иран да си сътрудничи с МААЕ, въпреки че само преди три дни Техеран се отметна от постигнато току-що споразумение за внос да дообогатен уран.

По думите на секретаря Русия не разполага с цялата необходима информация за ядрената програма на Иран. „Ние сме заинтересувани от диалог, но това не винаги се получава", допълва Патрушев.

Веднага след като бе обявено началото на производството на обогатен до 20% уран е била отменена визитата на секретаря на Висшия съвет за национална сигурност Саид Джалили.

Западните държави и МААЕ подозират, че Иран осъществява секретна програма да производство на атомна бомба под прикритието на граждански ядрени проекти. По отношение на Техеран действат вече три пакета от санкции, налагани с решение на Съвета за сигурност на ООН.

До този момент Русия и Китай са били страните, които са стопирали най-сериозно ожесточаването на санкциите. В момента сътрудниците от Шесторката по преговорите се домогват до налагането на нов пакет санкции, а реакцията на Николай Патрушев свидетелства за промяна на позицията на Русия.