Премиерът на Шотландия и лидер на националистите Алекс Салмънд е убеден, че резултатите от проведения в четвъртък референдум за независимост не отразяват реално виждането на избирателите за бъдещето на родината им.

Според него, те искат независима Шотландия, но са били подведени от Лондон. Британските лидери обещаха малко преди вота повече правомощия на Единбург, ако гласува за запазване на съюза.

По-рано, в интервю Салмънд вече определи тези късни обещания като истерия и сега е убеден, че именно тези обещания са объркали и променили истинските намерения на повечето избиратели, гласували с "Не". Сега, каза той веднага след вота, тези обещания започват да се оттеглят. Салмънд подчерта, че Дейвид Камерън, в телефонен разговор днес, е отказал да се ангажира с второ четене в Уестминстър на законопроект за повече власт за Шотландия от 27 март 2015 година - обещание,

Той е убеден, че сънародниците му сега разбират измамата и най-гневни са тези, които са гласували за оставане в рамките на Великобритания.

Припомняме, че 55% от гласувалите на референдума избраха съюза с Лондон. Салмънд обяви, че подава оставка като лидер на националистите. По думите му референдумът е поставил Шотландия „в много силна позиция".