Турското правителство е изпратило искане до парламента за одобрение провеждането на военни действия в Ирак и Сирия, съобщиха правителствени лица, предаде ДПА.

Правителството иска мандат турската армия да се бори за справяне с всички заплахи, включително ислямистите от „Ислямска държава. Споменават се и рисковете от силите на сирийския президент Башар Асад и кюрдските сили.

Парламентът, който се доминира от управляващата Партия на развитието и справедливостта, се очаква да одобри искането в края на запланувания за днес дебат.

Има сериозно увеличаване на рисковете и заплахите на южната граница на Турция и заплахи за националната сигурност заради последното развитие в региона, отбеляза премиерът Ахмет Давутоглу в искането до депутатите.

Вицепремиерът Бюлент Арънч обяви, че искането също включва предоставяне на мандат на правителството да позволи чуждестранни войници да използват турската територия и установяване на зона за сигурност на територията на Сирия.

Междувременно самолети на Кралските ВВС на Великобритания са участвали в нови удари в Ирак. Два самолета „Торнадо" GR4 са подкрепили кюрдите в борбата им срещу „Ислямска държава" в северозападната част на страната. Военното министерство на Обединеното кралство уточни, че успешно е била унищожена бронирана машина с бомба „Пейвуей" IV.

По-рано стана ясно, че "Ислямска държава се приближава до сирийския кюрдски град Кобани.