Либийските въстаници преодоляват подкрепленията към градовете Бани-Валид и Сирт, намиращи се съответно на 160 км южно и 350 км източно от Триполи, съобщава ИТАР-ТАСС.

Двата града все още продължават да остават под контрола на сваления либийски диктатор Муамар Кадафи и верните му армейски части. Преговорите със старейшините на племената за мирно предаване на двата центъра на съпротива изглежда са завършили безрезултатно. Само в местността Ум Кандил под Сирт племената са се съгласили да предадат оръжието си и да преминат на страната на Преходния национален съвет.

Също така през последното денонощие са били възобновили ударите на НАТО по наземни цели. По последни данни са унищожени 18 батареи в района на Уедан и 7 бронирани коли до Сирт.

В същото време бившият секретар на Всеобщия народен конгрес на Либийската джамахирия Мохамед Абдел Касем аз-Зауи доброволно се е предал на новите власти и е призовал жителите на Бани-Валид, Сирт и Себхи да осъзнаят, че времето на управление на Кадафи е приключило, да предадат оръжието и да се присъединят към либийската революция.