Единствената възможност за „Кремиковци" е ликвидацията, която обаче ще се проточи във времето, съобщи на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Той отчете първите 100-дни от своето управление.

Процесът на ликвидация може да продължи години, защото е необходимо честност и прозрачност, уточни министърът.

Трайков информира, че от април досега комбинатът е натрупал още 13 млн. лв. дълг към НЕК.
В „Кремиковци" е създадена фалшива финансова структура. Трайков даде пример с БДЖ, която е извършвала превозите на комбината, и с МВР, което е охранявало вагоните. 
Фирмата и ведомството няма да получат парите, които „Кремиковци" им дължи, съобщи Трайков.

Министърът посочи докъде е стигнала реализацията на енергийните проекти "Южен поток", "Набуко" и АЕЦ „Белене". Трайков подчерта, че са създадени проектни екипи, които да реагират по острите проблеми.

Министър Трайков открои и основните приоритети, които ще бъдат следвани - енергийната стратегия, либерализиране на пазара, управлението на концесионната дейност.

Трайков каза още ,че е направен анализ на всички енергийни проекти, в които има българско участие. Създадена е и междуведомствена група за дефиниране на българската позиция по проекта „Южен поток" с оглед на увеличения предложен капацитет на тръбата от руската страна - от 31 млрд. на 61 млрд. куб. метра годишно.

„Когато започнахме като нов екип в министерството, решихме, че действията ни трябва да отговарят на разбираема икономическа логика и целесъобразност.
В тази връзка идеята ни е да има прозрачност в икономиката, енергетиката и туризма. В повечето случаи това е възможно, в други - не е, предизвикателството е да намерим баланса, а защитата на държавния интерес, който трябва да е водещ", подчерта Трайков.

Целта на министерството е приватизацията на Булгартабак и това да стане възможно най-скоро, каза още Трайчо Трайков.
Работи се по смяна на процедурата за приватизация на Булгартабак, ще се наеме и консултант, който да работи заедно с АП то този въпрос.

Вероятно сделка може да има през първото тримесечие на 2010 година.

Според министър Трайков досегашната процедура по приватизацията е била неудачна и предстои да бъде сменена. Консултантът, който ще работи заедно с Агенцията по приватизация, ще избере вида процедура - търг или конкурс.