Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер назначи германеца Едмунд Стойбер за специален съветник, който  ще помага на Комисията в борбата със свръхрегулациите и бюрократичния апарат, съобщава Ройтерс.

Стойбер, бивш премиер на германската провинция Бавария, който се бори за канцлерския пост през 2002 година, през последните седем години председателства комисия, която съветваше ЕК срещу административни пречки и как да се опростят европейските правила.

През октомври той предложи малките и средни предприятия да бъдат облекчени от наложените правила и бюрокрация с цел да се промени общественото възприемане на Брюксел като „бюрократично чудовище".

„Гражданите искат ЕС да се фокусира върху това, къде може да направи реална промяна в техния живот, а не да се намесва във всеки детайл. Бизнесът в ЕС се нуждае от пространство за иновации и растеж, а не да бъде връзван от бюрокрация", отбеляза Юнкер в съобщение.

Стойбер ще работи в тясно сътрудничество с първия вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за подобряването на регулациите.