През  2012 г. ще имаме около 4 000 нови случаи на рак на гърдата.

Това обяви по време на пресконференция изпълнителният директор на „СБАЛО - София" доц. Здравка Валерианова. Тя добави, цитирана от zdrave.net, че годишно смъртните случаи в резултат на заболяването са около 1 200.

Доц. Валерианова допълни, че преживяемостта в България е доста по-ниска от страните в Северна и Западна Европа. Статистиката показва, че у нас 48% от жените живеят повече от 5 години. Особено тревожен е фактът, че в страната няма област, в която новооткритите случаи в късна фаза да са по-малко от 30%.

Като основна причина за тези негативни цифри доц. Валерианова изтъкна липсата на национален скрининг. „Профилактичните прегледи, заплащани от НЗОК, не са скриниг", посочи тя и поясни, че скринигът се прави при жени, за които се смята, че са здрави, докато на профилактичните прегледи се явявали и заболели пациенти.

Доц. Валерианова, напомни, че през 2000 г. е била приета национална скринингова програма за рак на гърдата, но тя е останала само на хартия.

В ЕС всяка година се регистрират 350 000 нови случаи на рак на гърдата и 130 000 смъртни случаи, съобщи онкологът проф. Роберто Дженари от Италия. Той коментира, че най-висока е заболеваемостта в Западна и Северна Европа.

Там обаче се наблюдава и спад на смъртността поради ранното диагностициране на заболяването. Статистиката сочи, че в Швеция преживяемостта повече от 5 години е 81%. На ранна диагностика пък във Франция подлежат 35% от случаите. За сравнение в Естония ранна диагностика се прави в едва 8% от случаите.

През месец декември в България ще се проведе кампания на фармацевтичната компания „Астра Зенека", която включва безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. Те ще се осъществяват в онкологичните диспансери в София, Варна и Пловдив и в университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ"  в София, стана още ясно на пресконференцията.

Кампанията включва и благотворителна вечер за събиране на средства за бъдещи профилактични прегледи в цялата страна. Предвижда се и своеобразна арт-терапия за онкоболни пациенти, която ще се проведе в театър „Сълза и смях".