Новоназначеният председател на надзорния съвет на "Информационно Обслужване" Стоян Денчев каза, че не е морално съветник на премиер в оставка да бъде председател на управителния съвет на това дружество.

Така Денчев коментира един от мотивите за отстраняването на председателя на управителния съвет Азер Меликов, цитиран от БНР.

Останалите причини са известен спад във финансовите резултати и скандалът с регистрирания от Меликов сайт boykostov.org.

До вторник прокуристът на фирмата трябва да изготви два доклада за финансово-икономическото състояние на фирмата.

Проверка е направил и бившият държавен финансов контрол.

Стоян Денчев потвърди, че Информационно Обслужване е имало външни консултанти сред които Александър Александров, Атанас Кацачев, Илия Илиев и Михаил Константинов, но подчерта, че те са си вършили съвестно работата.

Хонорарите в информационно обслужване варират между 1000-1500 лв. , в зависимост от ангажиментите и от хората, които са ангажирани да дават консултации.

Това не е основното звено, от където са изтичали средства за дружеството, възлагали са се поръчки на PR компании, на компании които да изготвят клипове на дружеството, да представят дружеството при все че дружеството има отдел, който да се занимава с проблемите на Pr-а.

Но важното е другото, около 40-45% идват по договори за обслужване на автоматизираната система на Mинистерството на финансите. Но по-лошото е че, около 30-4о% отиват за външни услуги и разходи и материали.

И аз вече говорих с хора от БАИТ, които ми казаха да обърна специално внимание на това, че по този начин се заобикаля закона за обществените поръчки.

Денчев обяви и членовете на управителния съвет - Зорница Арсениева, Пламен Орешарски, Добри Пинджуров, Наско Миков, а изпълнителен директор е Иво Николов.