Едва ли служебният кабинет ще бъде изпратен от хората с яйца. Това заяви в коментар на подготвената от правителството актуализация на бюджета вицепремиерът Екатерина Захариева пред БНТ.

Ако предните Народно събрание и кабинет бяха подходили отговорно и бяха актуализирали бюджета, ние нямаше да се занимаваме с това сега, коментира Захариева и добави, че още по времето на правителството на "Орешарски" е било ясно, че ще има неизпълнение на приходите, спрени европейски програми и затворена банка.

И при тази промяна на политическа и икономическа обстановка, НС актуализира само бюджета на НЗОК, а не целия. Питам, ако изчакаме и ние какво ще стане, запита Захариева риторично и отговори, че следващият кабинет няма да има време да мине цялата процедура по изготвянето на нова бюджетна рамка.

В коментар по отношение на увеличените разходи в предлаганата актуализация, Захариева заяви, че тяхното намаляване ще доведе до спиране на оперативни програми, липса на пари за поддръжка на пътищата през зимата, пари за социални плащания. За да бъде избегнато това, в актуализацията е заложено увеличение на харчовете, обясни вицепремиерът.

Със сигурност това не са харчове, а минималните необходими средства за правилното функциониране на държавата, подчерта Екатерина Захариева и допълни, че прогнозата на кабинета е за неизпълнение на приходите в размер на 1.1 млрд.лв.

Тя за пореден път изтъкна, че държавата е длъжник на изпълнители на проекти по няколко оперативни програми, както и че ще бъде нужен заем към гаранционния фонд, който ще трябва да покрие гарантираните влогове на клиентите на КТБ, което е друг аргумент в полза на актуализацията.

Това обаче не значи, че всеки, който поиска пари, ще ги получи, смята Захариева. Тя уточни, че Министерството на регионалното развитие е поискало 53 млн.лв. за покриване на минималните нужди за дейността си, но е получило едва 16 млн.лв. Те се формират като сбор от отпуснатите от актуализацията пари в размер на 10 млн.лв. и разблокиране на 5-процентния резерв, който всяко ведомство задържа.

Тези 16 млн.лв. ще бъдат вложени само за подготовка на пътищата за зимното поддържане, с изключение на 5 милиона от тях, с които ще се платят извършени до момента ремонти на виадукти, обясни Екатерина Захариева.

Нищо ново няма да се започва. Спряхме и договори за доста пари и в никакъв случай не извършваме разходи, които не са оправдани, категорична беше Захариева.

Тя отговори и на критиките, че корекцията на бюджета предвижда средства за нереформирани сектори като сигурността и здравеопазването.
И на мен не ми е приятно да се дават пари за нереформирани сектори, но не можем да оставим хората без лекарства, аргументира се вицепремиерът. Що се касае до парите за МВР, тя подчерта, че заплатите там са увеличени от предишния парламент, без да бъдат осигурени средства за тях, а роля на 43-ото НС ще бъде да реши дали ще остави това увеличение.

Има сектори, в които се наливат пари като в черни дупки, заключи Захариева.

Един от тях по думите й е енергетиката, където за съжаление ще се наложи потребителите да плащат с 10% повече от утре, но цените на тока се намалиха на два пъти, отново без да има правилните икономически анализи, обясни заместничката на премиера и допълни, че и предишното и сегашното служебно правителство работят по този въпрос.

Не е честно всички ние да плащаме за лошите проекти и договори, свършени през годините, възмути се вицепремиерът. Това увеличение ще покрие само 20% от дупката в НЕК и това, което по закон дружеството изкупува като енергия, уточни още тя.

Екатерина Захариева смята, че решенията в енергийния сектор трябва да са комплексни, но в никакъв случай проблемите там не трябва да се решават чрез увеличение на цената на електроенергията. По думите й именно затова е създаден и Енергийния борд - за да търси подобни комплексни мерки.

Трябва да се спре с популисткото говорене, защото тези дупки пак ще се отворят, призова вицепремиерът.

Тя уточни, че не служебният кабинет на проф. Близнашки е избрал да вдигне цената на тока преди изборите, а ДКЕВР е взела такова решение още с предишния си състав.

По отношение на евентуална газова криза заради конфликта в Украйна, Захариева увери, че подготовката за подобен проблем се извършва постоянно - хранилището в Чирен се пълни, топлофикациите правят тестови проверки и се подготвят да работят на мазут, ако кризата продължи по-дълго от очакваното, има готовност да се отпуснат и горива от военновременните запаси.

Дай Боже да не се случи, надява се Захариева и допълва, че колко ще издържим при спиране на газовите доставки зависи от това колко студена ще бъде зимата. Можем да издържим между 1и 3 месеца, което е достатъчно време да се разреши една криза, коментира вицепремиерът.

В заключение тя обясни, че МРР е длъжно да подготви пътната мрежа за зимни сезон, за да не остане изненадано от състоянието на пътищата напролет. Всяка дупка през зимата се превръща в кратер, а всяка пукнатина - в дупка, онагледи ситуацията Захариева и допълни, че трябва да се вложат пари сега, за да се спести от ремонти през пролетта.