Изборът на Миков означава запазване на статуквото в БСП. Около това становище се обединиха в интервю за БиТиВи политолозите Мария Пиргова и Огнян Минчев. Пиргова посочи, че това „не е лошо" за партията, тъй като тя няма да се разцепи - „с Миков АБВ стои далече от БСП". Според Минчев пък „Сергей Станишев си тръгва, за да остане".

Припомняме, Миков бе избран след балотаж с министъра в оставка Драгомир Стойнев. За парламентарния шеф гласуваха 377 делегати, а за опонента му - 333.

По думите на Огнян Минчев така политическият живот на левицата щял да продължи да се изправя пред същите въпроси като преди - защо всяко управление на партията приключва с криза и срив на държавата; кое накара ръководството на партията да подчини идването на власт на колаборация с престъпна групировка (корпоративно-търговската групировка); какво може да направи партията, за да се докаже като модерна.

Двамата експерти като цяло изказаха разнопосочни мнения за конгреса на столетницата и избирането на Миков за нов партиен лидер.

Според Пиргова с този избор на следващ председател левицата вече скъсва със своето минало като „партия на прехода", докато според колегата й - столетницата тепърва трябва да се доказва като съвременна политическа формация, която да разшири влиянието си и над по-младите българи.

Изборът на Михаил Миков за председател на БСП ще даде възможност на партията за диалог с АБВ. Той посочи, че ключовите задачи пред левицата са консолидация в лявото. Това заяви социологът Кънчо Стойчев пред радио „Фокус".

Според него Миков бил доказал, че е човек, който няма на първо място да сложи своето его, затова и се създава нова възможност БСП да тръгне напред.

Стойчев допълни, че левицата трябва да разчупи изолацията, в която е попаднала партията, което значи диалог с ГЕРБ и ДПС по националните въпроси.

Според социолога Миков не бил обвързан с икономически структури, което в последните две години не можело да се каже за досегашния лидер Сергей Станишев.

БСП значително ще подобри своя резултат на предстоящите избори в сравнение с изборите за ЕП, категоричен беше Стойчев. Според него БСП с лекота щяла да извоюва второто място, тъй като след смяната на лидера положението в левицата постепенно се нормализирало.