Въпреки забавянето на икономиката на еврозоната, вече има сигнали, че дъното е достигнато. Такава е позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие, изразена в тримесечения й доклад, цитиран от bTV.

Банката очаква икономиката на България да се повиши до растеж от 1,9%, което е повишение от предната прогноза за 1,7%.

"За пръв път от дълго време виждаме възможност за съкращаване на рисковете в развиващите се европейски страни, особено на рисковете в еврозоната. Но за момента е твърде рано да се говори, че всичко е напред, но има признаци за стабилизация", коментира Ерик Беглоф, главен икономист на ЕБВР.

Политическите решения, които са взети в еврозоната през последните месеци могат да повишат шансовете икономическата ситуация в съюза на 17-те да се подобри, се казва още в доклада. "Последните такива решения са готовността на Европейската централна банка да помогне на страни, намиращи се под натиска дълга, както и стъпките по създаването на Европейски банков съюз".

Това е и поводът ЕБВР да повиши прогнозата си за развитие на някои страни, една от които е България. Причина за ревизирането на очакванията при нас е подобренията в условията на бизнес кредитирането.

Факт е обаче, че България все още страда от ситуацията в някои южноевропейски държави, които са основни пазари за готовата продукция.