Политическият съвет на партия „Евророма" постави ултиматум на старозагорския кмет Живко Тодоров.

Бутнаха незаконните цигански къщи в Стара Загора
Още...

Хората на Цветелин Кънчев заплашват, че членове и симпатизанти на партията начело с ръководството ще блокират три от основните пътни артерии в страната, ако в Стара Загора не бъде прекратено събарянето на циганските домове.

Според Евророма действията на кмета са в пълно противоречие с решение на Европейския съд за Правата на човека, което има задължителен характер.

Днес продължи акцията по събаряне на незаконните цигански постройки в старозагорския квартал "Лозенец". На място и днес са полицаи, жандармерия и кметът Живко Тодоров.

Българският хелзинкски комитет (БХК) ще предостави правно представителство на засегнатите от разрушаването на незаконните постройки в Стара Загора, които се обърнат към тях, с цел завеждане на дела срещу държавата.

Комитетът категорично смята, че властта няма право да разрушава единствените домове на семейства, в които те живеят от много години, без да осигури алтернативен подслон за децата, възрастните, хората с увреждания, крайно бедните и другите уязвими. Те смятат, че домовете, които властта сега разрушава, са съществували трайно с нейното мълчаливо съгласие. Именно тя е насърчила незаконното обитаване, като е издала лични карти на живеещите и е събирала сметки от там.

От БХК са категорични, че акцията по събаряне на незаконните къщи в Стара Загора нарушава Европейската конвенция за правата на човека.

Безотговорното поведение на държавата не само ще доведе до още осъдителни решения срещу България, но в дългосрочен план ще има тежки последици за обществото, смятат от комитета.

Те призовават община Стара Загора незабавно да преустанови разрушаването на семейни жилища и да предложи алтернативи на хората.