Състав на Софийския районен съд осъди Красимир Георгиев - Красьо Черния на две години условно с тригодишен изпитателен срок.

По-рано от районната прокуратура поиска две години ефективен затвор за Красьо Черния за лъжесвидетелстване.

Съдът го призна за виновен, за това, че на 24 юни 2009 години по време на разпит в Софийска градска прокуратура ясно и съзнателно е потвърдил неистината, че не познава магистрати.

След заседанието Красимир Георгиев заяви, че ще се възползва от седемдневния срок и ще обжалва това решение. Той изтъкна, че уважава съдийското решение въпреки че не е съгласен с него.

Красьо Черния заяви, че не е очаквал подобна присъда: „Мислех, че като видят доказателствата и това, че няма записани в протокола въпроси, както и факта, че прокурорът, който ми е образувал това дело е свидетелствал по същото дело. Мислех, че ще бъде отчетено всичко това, както и много много други неща. Явно е отчетено нещо друго..."

Красимир Георгиев за пореден път повтори, че не е питан поименно за отделните магистрати.

„Питаха ме за четири имена. За две от тях им казах, че ги познавам, за другите две, че не ги, заяви той и определи като „въздушно тълкуване въпросите, на които той е излъгал, защото такива въпроси всъщност няма."

Прокурорът по делото Даниела Александрова определи постановената присъда като абсолютно справедлива, доколкото тя признава вината на Красимир Георгиев.

Обвинението допълнително ще обсъжда дали да обжалва наложеното наказание.

Тя коментира и изтъкнатото от нея по време на пледоариите, че действията на Красимир Георгиев са с висока степен на обществена опасност.
Лъжесвидетелството в неговия случай е с по-голяма обществена  опасност, защото самият скандал на това дело въздейства доста отрицателно на съдебната система, заяви тя.

По думите й липсата на негови показания са попречели да бъде разкрита обективната истина по другото дело.

Прокурорът призна, че в случая би било по-ясно ако въпросите към Георгиев са били написани. Нас обаче ни касаят отговорите, добави тя.

 

По време на пледоариите държавното обвинение посочи, че от показанията на разпитаните свидетели става ясно, че Красьо Черния се познава с магистрати от различни съдебни райони.
Тези познанства се доказват и от разпечатките на телефоните разговори на Георгиев. Установено е, че с голяма част от магистратите той се е запознал лично и след това е търсил контакти с тях.

Сред имената на магистратите са: Тодор Тодоров - административен ръководител на Районен съд Шумен, Андрей Атанасов- административен ръководител на Района прокуратура Пловдив; Петър Мидов - прокурор в Окръжна прокуратура Хасково; Пламен Найденов - бивш председател на Районен съд Несебър; Йордан Иванов- прокурор от Апелативна прокуратура Бургас; Иван Димов бивш член на ВСС; Димитър Захариев - заместник- окръжен прокурор в Плевен; Иван Петров - бивш прокурор в Апелативна прокуратура в София; Николай Господинов заместник-председател на Окръжния съд в Плевен; Димитър Кирилов - съдия в Районния съд в Плевен; Йорданка Неделчева съдия в Апелативния съд във Велико Търново; Веселина Герова - съдия в Апелативен съд в Бургас и Румяна Ченалова - съдия в Софийски градски съд, която в момента председателства делото „Октопод".

Според държавното обвинение Красимир Георгиев се познавал с всички тях, знаел е каква длъжност заемат. С голяма част от тях е говорил във връзка с работата им, включително и на работните им места.

От прокуратурата изтъкнаха още, че подсъдимият съвсем съзнателно е отговорил, че не познава лица от съдебната система и е бил наясно с последиците от това свое деяние.

В пледоариите си адвокатът на Красимир Георгиев - Ботев, изтъкна, че неговият клиент е невинен. По думите му той не е извършил престъплението, за което го обвиняват, тъй като самото деяние не представлява престъпление. „Настоящото дело е резултат на едно абсурдно от процесуална гледна точка досъдебно производство", заяви адвокат Ботев и допълни, че допуснатите процесуални нарушения са продължили и по време на съдебната фаза.

Защитникът изтъкна, че безспорно е установено, че досъдебното производство е образувано с 4 акта на прокуратурата, което води до объркването от коя дата всъщност е образувано досъдебното производство както и от коя прокуратура.

Защитникът алармира и за „процесуален абсурд" по делото. В момента, в който Красимир Георгиев свидетелства по настоящото дело пред прокурор Първолета Никова тя вече му е предявила обвинение по същото дело, на което е лъжесвидетелствал. По думите на адвоката разпитите на свидетели са процесуално недопустими, тъй като те са разпитвани по друго дело.

Адвокат Ботев подчерта и правото на Георгиев като свидетел, че не е длъжен да дава показания отговорите, на които биха го уличи в извършването на престъпления. В подкрепа на това той поясни, че 24 юни 2009 година Красимир Георгиев се явил в Софийска градска прокуратура при прокурор Никова.

Към този момент той вече е знаел от медиите и от телефонен разговор с въпросния прокурор, че името му е замесено в корупционен скандал за търговия с влияние в съдебната система, като лице, което получава 200 хиляди лева или евро за уреждане или посредничество за назначения в съдебната система.

Според адвоката срещу Георгиев вече е имало потенциално обвинение и той е могъл да се възползва от това да не казва истината, без да отказва да дава показания. Защитникът изтъкна и че неговият клиент е отговорил на въпросите, които са му задавани, а те не са протоколирани и заради това на този етап „можем само да гадаем какви са били".

Адвокат Ботев припомни и показанията на прокурор Първолета Никова по време за съдебното заседание, от които става ясно, че тя не е отразила в протокола задаваните въпроси, както и факта, че Георгиев се явил в СГП с адвокат.

Самият Красимир Георгиев на днешното съдебно заседание обясни, че е отговорил положително, че познава магистрата Румян Лазаров поради факта, че е имало такъв въпрос. „На въпрос познавате ли магистрати или знаете ли за предложения към Вас за заплащането на 200 хиляди лева или евро за посредничество при назначения в съдебната система, аз отговорих за пореден път, че не познавам такива магистрати", заяви Георгиев.

При предоставеното му право на последна дума той изтъкна, че през целия си живот е спазвал и уважавал закона, включително по това дело, както и по всички преписки образувани срещу него той е съдействал на 100%.

Доброволно предадох телефона си, за да бъде направена и тази експертиза, защото това иначе нямаше как да стане", подчерта Красьо Черния и помоли за справедлива присъда по доказателства по делото.