271 души са задържани при специализирана полицейска акция срещу нелегалните имигранти, която се провежда от МВР съвместно с прокуратурата. Цифрата на арестуваните непрекъснато се увеличава, като от МВР регулярно подават нови данни.

Операцията обхваща цялата страна, стана ясно по-рано днес от пресконференция на служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Проверени са хотели, хостели и домове за настаняване.

Натискът по южната ни граница не е намалял, но не се допуска преминаването й, каза той. В същото време се оказва, че на северната и западната ни граница има ръст на задържаните нелегални имигранти. Това е дало основание за провеждането на акцията.

До момента са проверени 11 146 лица, по-голямата част от които са чужденци, 1554 обекта. Част от задържаните са отведени в домовете на Гранична полиция, поясни Бакалов. Задържани са 10 лица, които са били обявени за национално издирване.

Най-много са задържаните на територията на София, подчерта силовият министър. Столицата е междинна спирка за мигрантите, а основната цел е Западна Европа.

От началото на година са задържани и установени 472 граждани от най-различни националности, които се занимават с трафикиране на хора - българи и турци, както и лица, които са били „посредници" в канала за трафик на имигранти.

От началото на годината до 30-и септември на наша територия са задържани 3855 лица, 4431 лица са задържани от турците по наш сигнал, обясни и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

15 126 лица не са допуснати да влязат на българската територия, поясни той. Според него възможно е някои от тях неколкократно да влязат на наша територия.

Всяко 5-о лице, което е проверено в София, е без документи или е нередовно, информира Светлозар Лазаров.

Акцията продължава и към момента и главсекът се надява тя да приключи също така успешно. Проблем пред граничните ни служби е, че няма места, където да се настаняват нелегално преминаващите през северната ни граница.