Софийската районна прокуратура повдига обвинение срещу д-р Иван Вуцов от Стара Загора за работа с фалшива диплома по кардиология.
Той е започнал работа с нея през 1996 година, а разследването за нея започна преди няколко месеца след журналистически сигнал.

Районната здравно-осигурителна каса в Стара Загора вече прекъсна договорните си отношения с д-р Иван Вуцов. От Регионалната здравна инспекция обаче все още не са заличили мнимия кардиолог от своите регистри.

До дни Иван Вуцов ще бъде призован на разпит и ще му бъде предявено обвинение за документно престъпление.

На 29 март 2013 година сестрата на доктор Вуцов Албена Вуцова представя в Ректората на Медицинския университет в София фалшивата му диплома по кардиология, с която мнимият кардиолог иска да запише курс за електростимулации (високоспециализирана дейност в инвазивната кардиология).

При рутинната проверка на дипломата в университета става ясно, че тя е фалшива.

Заместник-районният прокурор на София Стефан Милев уточнява, цитиран от БНР, че обвинението към д-р Вуцов е, че съзнателно е използвал неистински официален документ от 20 юли 1996 година - когато е започнал практиката си като кардиолог в болничната и извънболничната дейност.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда до 8 години лишаване от свобода.