Разминаване в показанията на свидетелите беляза днешното съдебно заседание срещу Николай Русенов - Чеци, който е обвинен за убийството на Яна Кръстева на 10 юли 2011 г. в Борисовата градина в столицата .

Припомняме, прокуратурата повдигна обвинение именно на Чеци в края на месец ноември 2012-та година, а самият съдебен процес започна в края на януари тази година, като последните няколко заседания бяха отменяни заради отсъстващи свидетели.

Днес обаче пред Софийски градски съд да бъдат разпитани отново се изправиха таксиметровият шофьор Георги Рогачев и първоначалният обвинен за убийството на младото момиче Пламен Трифонов. Очакванията бяха да се състои очна ставка между двамата.

И сега шофьорът Рогачев обясни, че е видял Пламен Трифонов в нощта на убийството именно в Борисовата градина. Часът, по думите на водача на таксито, е бил точно 5.15. По описанието на Георги Рогачев Трифонов е бил тогава с дълга коса, не е носел шапка и е бил облечен с зелена тениска. "Видях няколко дена след това снимката на Пламен Трифонов във вестника", посочи свидетелят.

Обвиняемият Николай Русинов използва правото си да зададе въпрос и попита Рогачев дали е получавал обаждане от бащата на Яна Кръстева. Таксиметровият шофьор категорично отрече да е разговарял по телефона с бащата на убитата.

Веднага след показанията на Георги Рогачев думите му обори самият Пламен Трифонов. Той с два бързи отговора заяви, че никога не е бил с дълга коса и във въпросната нощ не е бил в Борисовата градина. Тогава защитата на Чеци оттегли искането си за провеждане на очна ставка между Трифонов и Рогачев.

За да разкаже своите спомени за фаталната нощ пред съда днес се изправи и скитникът Мирослав Цветков. Той не притежава лична карта и това отне известно време на съда, за да разбере самоличността на Цветков. Стана ясно, че той не работи никъде, живее по улицата и много често се напива със спирт.

Цветков разказа, че във въпросната нощ също се е бил напил и заедно с друг клошар е бил заспал на пейка в Борисовата градина. Изведнъж обаче е чул шум от тичане, стреснал се е и видял мъж да тича в тъмнината.
На въпрос кой е бил мъжът свидетелят се обърна и посочи обвиняемия Николай Русинов - Чеци.

Защитата на Чеци заяви, че има противоречия в показанията дадени днес и преди от Мирослав Цветков, който преди време е посочил Пламен Трифонов за човека, който е видял. Скитникът Цветков не успя да отговори на въпроса защо са му различни показанията.

Все пак съдът поиска на следващо заседание на 28 май да бъде извикан за показания и другият клошар, спал до Мирослав Цветков. Самият Цветков се ангажира да открие въпросния Тони и да го доведе в съда.

На финала на днешното съдебно заседание съдията по делото призова защитата и прокуратурата да подготвят за следващия път добре пледоариите си, което означава, че делото за убийството на Яна Кръстева е към своя край.