Датското министерство на науката и техниката обяви, че утре ще започне датска арктическа експедиция, която трябва да изследва хребета Ломоносов, след като това направи руска експедиция. Предполага се, че в района на хребета има големи находища от петрол и природен газ.

Целта на руската експедиция бе да изследва дали хребетът не е продължение на руската територия, а руснаците забиха националното знаме на 4 километра под водата, съобщава Би Би Си.

Според датчаните тази територия е продължение на територията на Гренландия, която е датско владение.

След руската експедиция страните от региона започнаха една през друга да предявяват претенциите си към Арктика.

Датската експедиция ще бъде подкрепена от шведсия ледоразбивач „Один". Те ще потеглят от норвежкото пристанище Тромсьо и на 17 август ще се завърнат на норвежкия архипелаг Шпицберген.

Територията на Арктика формално не принадлежи на нито една страна. Според съществуваща международна договореност страна от региона може да обяви за своя икономическа зона, териотрия, за която може да докаже, че се явява продължение на нейната територия.

Установяването на руския флаг на полюса преди дни предизвика остри забележки на официални лица от други страни. Министърът на външните работи на Канада отбеляза, че поведението на руснаците „би било уместно в 16 век", а норвежкият му колега определи руската акция като „шоу бизнес".

Междувременно Канада също обяви започването на своя мащабна програма по утвърждаване „суверенитета" на сраните от арктическата вода.
Както стана ясно планът на премиера Стивен Харпър предвижда дори строителство на две военни бази в Арктика.