ДПС в защита на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Това стана в началото на днешното пленарно заседание с декларация от името на партията, прочетена от Тунджер Кърджалиев.

Припомняме, вчера стана ясно, че Патриотичният фронт може да оттегли подкрепата си към кабинета на Бойко Борисов заради заместник-министъра на Реформаторския блок - Орхан Исмаилов. Той е член на Народна партия „Свобода и достойнство" (НПСД) на Корман Исмаилов.

„Ние народните представители от политическа партия ДПС със самочувствието на най-последователната евро-атлантическа партия в България, представляващи избиратели със силно изострено чувство за свобода, защото познават несвободата и дискриминацията от времето на асимилаторската политика, притежаващи утвърден с времето рефлекс срещу всеки дискриминационен акт, уязвени и/или отнети права, потъпкани свободи, прояви на високомерие и език на омраза срещу малцинствата в страната, заявяваме с цялата си категоричност, че не приемаме и остро осъждаме безспорния дискриминационен и ксенофобски акт срещу български гражданин, притежаващ нужния образователен и административен ценз и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан Исмаилов", изтъкна Кърджалиев.

Според ДПС е недопустимо различие от етнически, религиозен, езиков характер да се представя като политическа демаркационна линия в обществото. Това не само е несправедлив и неморален акт, това е категоричен рецидив на преддемократични модели, несъвместими със съвременното европейско гражданско общество, категоричен бе депутатът от ДПС.

От партията смятат, че българският етнически модел е безценен капитал, ресурс за развитие и стратегическа ценност за България. Малцинствата могат да бъдат интегрирани ефективно, само когато априори се признае идентичността им, обратният случай по презумпция е асимилация, смята Тунджер Кърджалиев.

Убедени сме, че несистемният и национал-популистически профил на ПФ ще постави в перманентен режим на провокации управляващата коалиция чрез подобен род антидемократични попълзновения, изтъкна депутатът.

От ДПС призовават премиера Бойко Борисов да не създава условия за проява на лимитирана интеграция. Разчитаме на прогресивната българска общественост да отхвърли и да се противопостави на подобни актове, провокиращи етническа, религиозна и расова омраза и последващ страх в обществото, коментира още депутатът от ДПС. Надяваме се премиерът на страната да е несломима бариера пред проявите на грозни дискриминационни атавизми от мракобесни времена, посочи Тунджер Кърджалиев. В противен случай ДПС ще прояви непоколебим отпор на подобни явления, заканиха се от партията.