Днес се очаква влошената метеорологична обстановка да се пренесе към Източна България.

Проходите Етрополе-Златица, Троян - Кърнаре, Проходът на Републиката, Твърдица - Елена, Върбишки и Петрохан са затворени за движение.

Въведени са и следните ограничения: всички автомобили да са с вериги, а товарните - без ремаркета.

Два пъти през тази нощ са обработени пътните платна на улиците, по които се движи масовият градски транспорт в София, както и улиците с обществена значимост, съобщи пресцентърът на Столичната община. Всички пътища в града са проходими при зимни условия. Проходим е и пътят за хижа "Алеко", предаде БНР.

От Столичната община напомнят на шофьорите да се движат със скорост, съобразена със зимните условия, тъй като се очакват температури от минус 10 градуса и навявания. Инспекторите от Столичния инспекторат са съставили глоби за над 6000 лв. за непочистени тротоари и прилежащи части през днешния ден. Проверките продължават и утре.

 Всички хора от закъсалите автомобили по пътя Монтана - Лом са евакуирани, съобщи директорът на "Гражданска защита" в Монтана Николай Пенчев. Той заяви, че никой няма да нощува в колата си по засипаното с преспи шосе. Повечето автомобили са изтеглени с техника на "Гражданска защита" и на общините. Някои коли са изоставени по трасето, но пътниците от тях са евакуирани с верижни машини. Пътят Монтана - Лом остана затворен, разчистването му продължи и през нощта, обяви г-н Пенчев.

През последните три часа е възстановено електрозахранването в 35 селища в област Монтана. Без ток към този момент са само пет села в региона, съобщиха от "Гражданска защита". Заради снежната буря и навятите преспи няма достъп до три села от областта. Болните от тях се извозват до болницата в Монтана с моторна верижна шейна на "Гражданска защита", която преминава над преспите.

Затворен е пътят от Монтана и Берковица за София през прохода Петрохан, където през деня паднаха няколко лавини и част от шосето бе затрупано.

Три общини в страната продължават да бъдат в бедствено положение - Вършец, Кнежа и Ловеч.

Бедствено положение на територията на община Ловеч обяви кметът Минчо Казанджиев. Причините са повсеместните обилни снеговалежи и снегонавявания на територията на общината и на улиците в града, които застрашават сигурността на населението и създават непосредствена опасност при придвижване на хора и МПС. Възникнали са аварии на ел. проводи в Йоглав, Деветаки, Дойренци, Осъм и Ловеч, останали са без ток осем населени места, изключени са от напрежение 21 трафопоста в Ловеч, затруднено е водоподаване в населените места без ток. Има големи затруднения в снабдяването на населението с основни стоки и услуги.

Със заповед на кмета са предприети мерки за справяне с бедствената ситуация - да се ограничи движението на територията на общината; да се предупреди населението във всички населени места на общината за възникналата опасност от възпрепятстване на движението по пътищата, опасността от катастрофи, измръзвания, опасност от нещастни случаи. Почистването на тротоарите и подстъпите към жилища, магазини, учреждения и заведения да става своевременно от собствениците, като снегът се изхвърля на удобни места, които да не пречат на движението на хора и коли, разпорежда кметът Минчо Казанджиев.

Затворени са общинските пътища между селата Лисец -Баховица, Йоглав - Тепава, Дойренци - Дренов и Слатина - Владиня.

В късния следобед вчера шефът на пътната агенция издаде заповед за спиране движението на тирове в страната.

Инж. Янков придружи премиера Станишев до пътен възел Старо село на главен път Е-79, къето премиерът инспектира дейностите по почистването.
Янков поиска по-строги санкции за шофьорите на тирове, които са без зимно оборудване, създали сериозни проблеми през днешния ден.


Премиерът Станишев инспектира почистването на главен път Е-79

 София, 12.00 часа