Пазарджишкото село Калугерово продължава да е застрашено от наводнение заради непочистеното корито на река Тополница. Доскоро Калугерово е наричано първото евросело. В момента коритото на реката е обрасло с дървета, което е предпоставка реката да се затлачи под мостовете при увеличено ниво на водата, да прелее и да нанесе непоправими щети, категоричен е бившият местен ръководител Димитър Диков, цитиран от БГНЕС.

Местните хора са обезпокоени и от тежките метали, изхвърляни от предприятието „Аурубис-България" в Пирдоп, които попадат в язовира и оттам тръгват по поречието на Тополница. По официални данни, споделени от Димитър Диков, в реката тече почти цялата Менделеева таблица.

По въпроса за горската сеч, която сега отчитаме като от причините за бедствията, Димитър Диков сподели, че я е имало и преди 89-та, но се извършвала контролирано, „със страхотна дисциплина". По думите му това е ставало чрез общините, съгласувано с горските стопанства. Определял се е район за сеч, който се контролирал много строго от местните горски стопанства. Ако дадена година се сече в един район, на следващата същият район се е залесявал. Повторна сеч в същия район се е разрешавала след 30 години.

Навремето се е наблягало и на подготовката на населението как да реагира при бедствия. Като основни причини за сегашните бедствия Диков вижда пълната абдикация на държава от контрола върху състоянието на речните корита и водоемите, допуснатата безконтролна сеч и практиката да не се търси никаква отговорност за бездействието на институции и лица.