Министерството на финансите да увеличи квотата за ваучери за храна с 68 млн. лева до края на годината. Това поискаха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна. В противен случай над 300 хиляди души могат да останат без ваучери.

Понеже ваучерите не се облагат с данъци и се получават в допълнение на заплатата, Финансовото министерство определя квота в бюджета за тях всяка година.

Предприятията биха загубили около 19 милиона лева, ако решат да компенсират данъците, които служителите им трябва да платят върху сумите на ваучерите. Това ще намали покупателната способност на служителите, както и оборота в магазините и веригите за хранене. Загубата се оценява на 68 милиона лева, заяви председателят на Асоциацията на операторите на ваучери за храна Арно Мартена, цитиран от БНР.

От своя страна Александър Димитров от Българската търговско-промишлена палата коментира, че ако не бъде постигнато това недостигът на ваучери ще предизвика социален натиск от страна на работещите, които ще поискат увеличаване на заплатите. Това най-вероятно ще бъде подкрепено от синдикатите, но няма да бъде от полза на самия бизнес.

От Асоциацията искат 288 милиона лева от бюджета за 2013-а година да се предвидят за ваучери. Според тях, ако квотата остане непроменена, недостигът на ваучери догодина ще се усети още през юни и юли.