Столичният кмет Бойко Борисов приветства решението на Министерски съвет за създаването на превантивен кризисен щаб, който да подпомогне общината в почистването на столицата.

Ако МС иска да ни подкрепи финансово, ние нямаме нищо против, заяви той.

Тонът на специалната пресконференция бе доста по-мек от заканите, с които Борисов прекъсна посещението си в Москва и се прибра в София.

Бойко Борисов припомни, че столична община е искала създаването на такъв щаб още на 20 януари 2006 г., когато е имало проблеми с балирането
Решението на правителството според кмета е малко закъсняло.

Ако това решение беше взето, когато Новера седем дни не се яви на работа за нас това щеше да е прекрасно, подчерта Борисов и обясни, че областният управител Тодор Модев (който оглави кризисния щаб, б.р.) го е уверил, че правителственото решение е само в полза на общината.

Допълнително финансиране според кмета в миенето на града е добро решение. Така ще се чисти все по-добре, убеден е градоначалникът и още веднъж помоли гражданите за търпение.

Според Борисов малко прекалени са били истериите около създаването на кризисния щаб.

Ние очаквахме едва ли не военно положение, обясни той и допълни, че първоначалните очаквания с били едва ли не да се прекратят договорите с настоящите фирми и почистването ще се поеме от неизвестни фирми.

Това е едно нормално решение, което можехме да вземем без кризисен щаб, убеден е Борисов.

Според него е можело да се срещне с премиера и да се разберат как държавата може да помогне на общината.
Тъй като още официалното становище на правителството не е получено в общината Бойко Борисов обясни, че имат готовност да обжалват решението за кризисното положение в съда, ако то не е добронамерено.

Аз ви гарантирам, че нещата ще стават все по-добре, каза столичният градоначалник, изтъквайки постиженията на неговото управление по почистването на столицата.

Относно обявяването на превантивна криза той обясни, че всеки може да тълкува този термин както пожелае.

Аз се радвам, че криза няма, каза още кметът и допълни, че според него правителството търси нетрадиционен начин да подпомогне общината.

Той се надява държавата да отпусне поне 100 млн. лв., които според него са напълно достатъчни да решат проблемите на София.

Присъстващият на срещата общинар Владимир Кисьов предупреди Борисов относно кризисния щаб - Внимавайте да не изпаднете в заблуждение.

Аз също съм мнителен, когато ми дават дарове, успокои го кметът.

Общинските съветници от СДС и ДСБ не приеха толкова спокойно правителственото решение, като според тях това е безпрецедентно стартиране на предизборната кампания от страна на правителството.

Те бяха категорични, че ще се противопоставят на поведение, което би могло да обезличи столичния модел на местно самоуправление като например лансираната вчера идея едва ли не правителството да изземе функцията на общината.

Областният управител на София обясни, че днес при него е внесена докладна записка от трима министри - на околната среда, на здравеопазването и на регионалното развитие, в която се изразява желанието на МС да подпомогне столична община за почистването на града и неговото хигиенизиране.

Модев бе категоричен, че досегашните фирми ще продължат работата си, а държавата ще заплаща допълнително и услуги.

Той каза, че все още не е ясен състава на кризисния щаб, но предполага че в него ще влезнат зам. министри.
Категорично няма да се възобнови работата на Новера, подчерта Модев.