Вътрешният министър Цветан Цветанов дърпа доверието към ГЕРБ надолу, сочи последното социологическо проучване на „Галъп"

Общественото доверие върху личността на Цветанов намалява, като най-вероятно то ще продължи надолу, а заедно с него и към партията, съобщи социологът Кънчо Стойчев.

Според него, отстраняването на вътрешния министър ще е тежко решение, но ако той остане в управлението отливът на доверие към ГЕРБ ще продължи.

Въпреки че доверието към ГЕРБ спада, все още обществото не вижда алтернатива на сегашното управление.
Според по-голяма част от анкетираните България върви към по-зле от последните избори насам. Най-оптимистични за бъдещето на страната ни сме били около приемането ни в ЕС праз 2007г. и около парламентарните избори през 2009 г.

Според проучването най-голямо е одобрението към Кристалина Георгиева, заяви от своя страна социологът Първан Симеонов. 
Следват я Росен Плевнелиев и Бойко Борисов, въпреки че през последните 6 месеца доверието към премиера е паднало с 6 пункта.
Политиците към които за 1 месец доверието се е увеличило, са Росен Плвенелиев,  Мирослав Найденов, Николай Младенов и Трайчо Трайков.

При избори днес
ГЕРБ - 27,3%
БСП 15,7
ДПС - 6,1
Атака - 2,8
Синята коалиция - 2,3

Спад в доверието за 1 месец отбелязват премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов, Меглена Кунева, кметът Йорданка Фандъкова и вътрешният  министър Цветан Цветанов.

ГЕРБ губят обществено доверие като партия с 5 пункта за 1 месец. Според „Галъп" за партията на Борисов биха гласували  27.3 на сто от анкетираните. За БСП - 15.7 на сто, за ДПС - 6.1 на сто, за партия „Атака" - 2.8 на сто, за Синята коалиция - 2.3 на сто.

Увеличава се делът на тези, които заявяват, че няма да гласуват, като на тази позиция  са 40 процента от анкетираните.
53 процента не смятат, че в момента има партия или коалиция, която може по-добре да  управлява България. На противоположната позиция са 18 процента.

Сред анкетираните 51 процента са категорични, че МВР злоупотребява с подслушването и  употребата на разузнавателни средства.

Според данните от проучването, 45 процента от запитаните не могат да преценят дали премиерът Борисов е виновен за незаконно покровителство на бизнесмена Мишо  Бирата. 30 процента го смятат за виновен, а 26 процента не смятат, че той има вина.

На въпрос „Ако смятате, че Бойко Борисов все пак носи някаква вина, какви според вас  трябва да са последствията за премиера?" 36 процента не могат да отговорят, 24 процента искат той да се извини, а други 24 процента са на мнение, че той трябва да подаде оставка.

39 на сто от анкетираните посочват, че министър Цветанов е виновен за незаконно  подслушване на фирми и граждани, 26 на сто не виждат вина във вътрешния министър. На въпрос „Ако вътрешният министър все пак носи някаква вина, какви трябва да са последствията за него?" 34 процента отговарят, че той трябва да подаде оставка, 21  процента смятат, че трябва да се извини, а за 14 процента за Цветанов не трябва да има никакви последствия.