Русия е заплашила да използва ядрено оръжие срещу САЩ и техните съюзници от НАТО заради действията им в Прибалтийските страни и ако се опитат да върнат Крим на Украйна. Това е станало на двустранна закрита среща в средата на март в Германия, където кремълски емисари са обявили твърдо, че на опитите на Запада да върне Крим на Украйна ще бъде отговорено със сила.

Кремъл: Не заплашваме Балтика с ядрени оръжия
Още...

Ядрената „поза" на Русия е вследствие на продължаващото разширяване на военното присъствие на НАТО в Естония, Латвия и Литва, където Кремъл е готов да започне дестабилизиращи действия като тези, които използва в Източна Украйна.

Бележки от срещите, видени от британското издание The Times, са били изготвени от група американски военни ветерани и представители на ЦРУ, които са се срещнали с бивши високопоставени членове на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), както и бивши генерали от руската армия в германския град Торгау, Саксония.

Документът обобщава основните въпроси, повдигнати от руската делегация, която е била инструктирана от Кремъл.

Първото послание на пратениците на Кремъл било, че след анексирането през миналата година, Крим сега е част от Руската федерация и всеки опит от страна НАТО да го върне отново на Украйна ще бъде разглеждан като директна атака срещу Русия.

Вследствие на това Русия „ще отговори със сила, включително чрез използването на ядрена сила", се казва в документа. „При този сценарий САЩ трябва също да разбере, че те също ще бъдат изложени на риск".

Руснаците също така са използвали език от епохата на Студената война да споменат, че въпреки членството им в НАТО, Москва разглежда Прибалтийските страни не по-различно от Украйна, тъй като в тях живее руско етническо малцинство, което Кремъл твърди, че е дискриминирано.

Руската делегация заявила, че „същите условия, които съществуват в Украйна и накараха Русия да предприеме действия там" били в момента налични в трите малки държави, намиращи се до западната й граница.

„Русия се надява бавно да привлече това руско население към Русия без да дава на НАТО претекст да разполага войски", посочват от своя страна американците.