Премиерът Бойко Борисов и депутатите от Патриотичния фронт си „подхвърляха" ултиматуми в пленарна зала. Патриотите настояват да се засили борбата с битовата престъпност.

Министър-председателят Борисов изисква в замяна да се проведе съдебна реформа. Лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов използва блиц контрола, за да напомни на премиера Бойко Борисов за ултиматума на неговата парламентарна група. "Битовата престъпност се възприема като част от организираната престъпност, по мнението на Каракачанов. Работи се на парче", недоволен е патриотът.

"Доста неща се правят. С 200 милиона лева без обосновка са увеличени заплатите на полицаите от предишния кабинет. Затова и МВР е с недостатъчни средства. Ако искате да има реален ефект от борбата с битовата престъпност, трябва да скъсим съдебния процес. Затова трябва да се случи съдебната реформа", смята премиерът Борисов.

"Целият контингент от крадци са с 20-40 висящи дела. Всички са на свобода", ядоса се премиерът. "Трябва да се направят такива промени в съдебната система, че престъпниците да ги усетят", смята Борисов.

Депутатът Красимир Каракачанов поиска засилено полицейско присъствие в малките населени места. Той настоя за ускоряване на конкурсите за назначаване на гранични полицаи, за да се намали броят на командированите полицаи, които бранят границата ни. "Сигурността на държавата струва пари, сигурността на гражданите също струва пари. Всичко може да се случи чрез реорганизация в МВР", смята депутатът.

В реплика премиерът Борисов отново поиска законови промени. "Като го хванеш днес че краде зимнина, да получи наказание. Следващо нарушение да се третира по-тежко", предлага още той. Молбата му била за подкрепа за съдебната реформа. "Ние каквото можем ще направим", обеща премиерът.

Припомняме, в края на месец май от Патриотичния фронт обявиха ултиматум за продължаване на своята подкрепа към мнозинството. Срокът на ултиматума изтече днес.

По-рано през деня съпредседателят на ПФ Валери Симеонов заяви, че до 3 дни патриотите ще излезнат с решение. Повод за декларацията, която бе прочетена от съпредседателя на ПФ в парламента Валери Симеонов, бе напрежението в Гърмен.

Там след забележка за силна музика цигани нападнаха българи, мелето се разрасна, наложи се намеса на полицията и на жандармерията. Наглостта на ромите стигна до там, че те нападнаха и ограбиха свещеника на Черешова задушница докато жандармерията пази на другия край на селото.

Наложената проверка от всички институции стана ясно, че има доста пришълци в последните години, които живеят в незаконни постройки.