От Министерство на външните работи са изпратили писмо до "Гранична полиция" с молба да бъдат удължавани визите на руските туристи, блокирани по Черноморието. Изпратихме писмо до "Гранична полиция" с молба да не бъдат глобявани и едностранно да бъдат удължавани визите на онези руски туристи, които са пресрочили престоя си в България не по своя вина, заяви говорителят на МВнР Весела Чернева, цитирана от БТА.

Тя увери, че руската страна в никакъв случай не изразява укор или обвинение по отношение на българското правителство. По думите й разбирането, че става дума за търговски спор е общо. Припомняме обаче, че вчера Руският съюз на туристическата индустрия обвини „България еър" в шантаж.

По-рано над двеста финландски туристи излетяха от бургаското летище за родината си, съобщи БНР. Те отпътуваха с тридневно закъснение заради финансовите спорове между авиопревозвача "България Еър" и туроператора "Алма тур".

Самолетът на финландската авиокомпания "Фин Еър" излетя с 206-мата летовници малко преди полунощ.

Финландската Агенция по защита на потребителите забрани на компанията "Алма Тур" да предлага почивки на финландците, докато не докаже, че разполага с необходимите финанси, за да извършва пътувания.

Б. Велчев:
Не сме предпоставили наличие на престъпление и не сме образували досъдебно производство. Възложили сме на криминална полиция, по-точно на икономическа полиция, която е нейно поделение, да направи проверка.

В хотели по Южното Черноморие остават блокирани 60 туристи от Санкт Петербург.

Междувременно, от пресцентъра на „България ер" се заканиха да съдят „Алма Тур".

Вчера пък говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска обяви, че ще се проверят действията на длъжностни лица от „България еър" и "Алма Тур".

Целта е да се изясни каква е фактическата обстановка, има ли неправомерно поведение от съответните длъжностни лица в двете фирми и дали това неправомерно поведение осъществява престъпен състав по нашия Наказателен кодекс, обясни тя.

От своя страна, преди днешното заседание на ВСС, главният прокурор Борис Велчев заяви, че прокуратурата се е задействала, тъй като в случая не става въпрос за отношения между две дружества, а за репутацията на държавата.

Не сме предпоставили наличие на престъпление и не сме образували досъдебно производство. Възложили сме на криминална полиция, по-точно на икономическа полиция, която е нейно поделение, да направи проверка и да се установи дали няма присвоени средства, дали някоя от компаниите не е в състояние на банкрут, което е наказуемо, ако не е декларирано, коментира той.

По думите му проверката ще приключи до няколко дни.

Велчев е категоричен, че всеки път, когато има подобен проблем, който излиза от междуфирмените отношения и засяга репутацията на България, е нормално да бъде предизвикано вниманието на държавните институции.

За този случай главният прокурор поясни, че е разговарял в събота с премиера Бойко Борисов, който му е обяснил ситуацията. „Това провокира у мен намеренията да проверим дали някъде по веригата няма извършено престъпление," каза той и добави: „Въобще не сме твърдели, че има престъпление. Това е въпрос, който ще установява тепърва."

Кризата с туристите на бургаското летище започна в петък след като авиокомпанията съобщи, че анулира чартърите, резервирани от "Алма тур".

Причината е, че полетите не са били платени. Освен това туроператорът има дълг 7 милиона лева към авиокомпанията.

Проблемът ангажира дори официалните власти в София и Москва, които изпратиха свои представители за разрешаването на проблема. Позиция зае и премиерът Бойко Борисов, който разпореди правителственият самолет да се включи в извозването на руските туристи.