При международна операция на Европол, италианските служби и ДАНС е разбита организирана престъпна група от български граждани, извършвала измами с кредитни карти в различни страни по света, съобщиха от ДАНС.

На територията на България и Италия са задържани общо 25 души, като на 21 от тях са повдигнати обвинения.

При извършените претърсвания са открити и иззети 250 скимиращи устройства, 2 000 копия на кредитни карти, повече от 50 000 евро в брой, множество златни накити, както и 1 кг хашиш.

Задържаните криминално проявени лица са пътували до различни места по света, за да осъществяват тегления на пари в брой от банкомати, използвайки данните, получени чрез скимиращи устройства в различни европейски държави. Тегленията са били извършвани на територията на Индонезия, САЩ, Бали, Доминиканската република и Кения.

Операцията е координирана от италианската служба за борба с валутните измами и ДАНС. Ключова роля в разследването има Европол чрез операция "Терминал" на Европейския център за борба с киберпрестъпността, подпомагайки детайлното проследяване на сметките за телефонни разговори и анализа на твърдите дискове, свързани с престъпната група.

Разследването е продължило повече от една година.