Родопчани канят туристи на разходка в ада. Атракцията е част от празника на Триград. Местните ще пуснат гостите по стъпките на Орфей в мистичната пещера Дяволското гърло, информира „Стандарт".

Легендата разказва, че през нея той е слязъл в подземното царство да търси Евридика. Преди среднощния купон на 26 юли, след залез слънце, шествие от кукери, конници, мистични персонажи и гости на празника ще тръгнат към мястото на обредния огън.

Пречистено от злото, топовни гърмежи и звъна на чанове, цялото село ще се изнесе към пещерата. Възстановката на ритуално жертвоприношение ще изложи на изпитание гостите с по-крехка психика. Най-смелите ще начертаят точка или кръгче на челата от кръвта на жертвения бял овен.

После всички ще отпият глътка червено вино, символизираща Орфеевата кръв. Огромна жарава ще стане сцена за автентичните укротители на огъня - нестинарите от с. Българе. Празникът ще продължи до изгрев слънце, когато най-издръжливите посрещат изгрева и пият мурсалски чай на триградските скали.