Ситуацията в Източна Украйна, където проруски активисти са окупирали държавни сгради в най-малко два града, ще бъде разрешена през следващите 48 часа, обяви вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков, предаде Ройтерс.

По думите му Украйна ще използва сила, ако преговорите се провалят.

Има две възможности - политическа/преговори и сила, поясни той пред журналисти преди правителствена среща.

За тези, които искат диалог, ние предлагаме разговори и политическо решение. За малцинството, което иска конфликт, те ще получат твърд отговор от украинските власти", добави той.

Междувременно проруски активисти подсилват барикади и правят коктейли „Молотов" в сграда на Службата за сигурност, която те са окупирали в източния украински град Луганск.

Сградата е една от няколкото в източната част на страната, които са окупирани от протестиращи, които настояват за провеждане на регионални референдуми за независимост от Киев - подобно на случая с Крим.

Говорител на милицията съобщи, че информацията за заложници в Луганск не е коректна. Протестиращите отхвърлят да има такива данни.

По-рано бе съобщено, че близо 51 души са напуснали в ранните часове на деня сградата на Службата за сигурност в украинския град Луганск. Това е станало след преговори с властите.

Протестиращи в Донецк продължават да поддържат контрол над основната административна сграда в града, но окупацията в град Харков е приключила.