За издръжката на затворите не достигат 13 милиона лева, а за съдебната власт - 19 милиона лева. Това съобщи пред журналисти министърът на правосъдието Христо Иванов при посещението си в ловешкия затвор, цитиран от БТА.

По думите на Иванов Министерството на правосъдието ще се опита да осигури финансиране по линия на европейските фондове за ключови приоритети в местата за лишаване от свобода. Той даде за пример професионалното образование, за да могат хората, излизайки от затвора, да започнат нормален живот, а не да се връщат към
престъпна дейност от необходимост.

Министър Иванов каза още, че министерството ще изработи план, по който следващото правителство в средносрочен период да започне разрешаването на проблемите в затворите.

"Има много критични заключения за състоянието на затворното дело в България от Международната комисия против изтезанията. Очаква се и Европейският съд по правата на човека да се произнесе с така нар. пилотно решение, което обобщава проблемите в дадена област.

В Европейския съд са преценили, че твърде много проблеми идват като жалби при тях за България. Това означава лош имидж за страната ни и ще плащаме компенсации", добави вицепремиерът. Той заяви още, че министерството е в постоянен диалог със
синдикатите на затворите. Часовата ставка е международен стандарт и не може да отстъпим от него, а трябва да се намери начин да се адаптират самата система и начинът на работа към този стандарт, обясни Христо Иванов.

Той допълни, че служебното ръководство на министерството няма намерение да отменя наредбата, свързана с дейността на частните съдебни изпълнители. Министърът на правосъдието посети затвора в Ловеч заедно със своите заместници - Марин Вачевски и Петко Петков, и с директора на главната дирекция "Изпълнение на наказанията" Росен
Желязков.

По време на посещението си в Ловешкия затвор министър Иванов разгледа психиатричното отделение на Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода (СБАЛЛС) и кухненския блок на болницата, на които предстои да се извърши основен ремонт, както и да се закупи ново оборудване.

За това има осигурено финансиране в размер на 360 000 евро от Норвежкия финансов механизъм.

„Имаме приключена процедура по избор на изпълнител на строително монтажните работи и очакваме до 12 месеца изцяло да бъдат обновени 32 помещения, както и кухненския блок", заяви директорът на затвора, комисар Марин Калчевски. Болницата е с ранг на републиканско лечебно заведение и е единствената, в която се предлага лечение на туберколоза и други заболявания на горните дихателни пътища на лишени от свобода.

Министърът посочи, че в момента се водят разговори с Министерството на финансите за част от финансовите проблеми на затворите, които търпят решаване в рамките на следващите 2 месеца.