Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър разкритикува за пореден път Русия за военната ѝ интервенция в Сирия, съобщава „Франс прес".

Русия прави фундаментална грешка, подкрепяйки сирийския президент Башар ал Асад. Не сме се съгласявали и няма да се съгласим да сътрудничим с Москва, докато Кремъл не промени грешната си стратегия", посочи Картър по време на военна конференция във Вашингтон.

"Русия използва политически, икономически и военни средства за подриване на суверенитета и териториалната цялост на съседните страни, пренебрегвайки международните правни норми и дестабилизирайки безопасността в Европа. За да бъде прекратена изолацията на Русия, трябва да спре руската агресия в Източна Украйна и Москва да изпълни ангажиментите си по Минските споразумения", коментира още шефът на Пентагона.

"В отговор САЩ и съюзниците им от НАТО изработиха силен и стратегически балансиран подход, обсъден неотдавна в хода на моята визита в Европа. Ще предприемем всички необходими стъпки, за да противодействаме на враждебното и дестабилизиращо влияние на Русия", добави той.