Бойко Борисов оказва натиск върху прокуратурата и съдебната система.

Това обвинение отправи лидерът на БСП Сергей Станишев, който бе разпитван в СГП около час и половина.

„Това, което прави настоящия премиер, е безпрецедентно. Дори Тодор Живков не го беше правил", допълни още Станишев.

На това авторитарно, репресивно и несоциално управление ще има отговор и то не само политически

Той обясни, че е дал показания в Софийска градска прокуратура като свидетел във връзка със скандалния доклад на ДАНС.

Цялата тази история, която се развива в последните дни, показва начина на управление на странат", заяви лидерът на социалистите.

„На това авторитарно, репресивно и несоциално управление ще има отговор и то не само политически", категорично заяви Сергей Станишев.

"Вече три месеца държавата се управлява със скалъпени полицейски сценарии, изтъкна още лидерът на БСП и коментира: „От това разбират - това и правят".

Според него управляващите само хвърлят бомби в публичното пространство, при това - неоснователно.
Няма никаква системна антикризисна програма - възмущава се Станишев.

Цветан Цветанов:
Кръгът „Котараци" не ми е познат. Няма ли лъвове, които да хванат котараците? Днес когато 4 години е управлявал, днес той да отговори, от името на какъв говори?

По думите му светът дава признаци на излизане от кризата, докато при нас се наблюдава обратната тенденция - задълбочаване.

Нека спрат да приказват за тежкото и лошо наследство на предишното правителство", настоя той.

Лидерът на БСП подчерта, че бившият кабинет оставил резерв от 8 милиарда лева.

Според Сергей Станишев новия финансов министър Симеон Дянков ражда екстравагантни идеи, като тази фискалният резерв да отида в търговски банки.
Подобни идеи имат определена цел - много хора, подкрепили ГЕРБ, са в лошо финансово състояние и затова се търси начин то да бъде подобрено.

По повод скандалния доклад на ДАНС според Станишев става ясно, че агенцията е работила без всякакви политически чадъри. „И с това се гордея", подчерта Сергей Станишев.

Лидерът на БСП също така каза, че няма отговор на въпроса как скандалната справка е попаднала в Алексей Петров.
Станишев заяви, че е върнал въпросната справка в ДАНС, но изрази съмнение, че Бойко Борисов е получил справката от Алексей Петров и настоя прокуратурата да провери твърденията на бившия агент.

Новото правителство с бързи стъпки върви към закриване на ДАНС, смята Сергей Станишев. ГЕРБ не искат, според него, друг орган за контрол, освен МВР.

Той призова вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на ДАНС Цветлин Йовчев да направят проверка на кръга около Бойко Борисов.

Станишев не пожела да даде по-конкретна информация за този кръг с името „Котараците" и призова журналистите сами да проверят кои фирми влизат в него и какви обществени поръчки в столицата са спечелили.

Според лидера на социалистите ГЕРБ се опитва да сложи „намордник на демокрацията" и искат да видят БСП на колене. „БСП на колене никога не е била и никога няма да бъде", категоричен бе Сергей Станишев.

Той допълни, че левицата като опозиция няма да мълчи, каквото явно е желанието на управляващите. Ще казваме истината за управлението, обеща Станишев.

Станишев също така пита защо Бойко Борисов не е отишъл да свидетелства срещу Сретен Йосич.

Относно ролята на Стефан Гамизов в цялата схема, лидерът на БСП заяви, че с енергийния консултант не е сключван договор.

Също така Сергей Станишев обяви, че няма информация ДАНС да е участвала в партийното инженерство у нас. 
Станишев смята, че най-точни отговори около справката на ДАНС може да даде Алексей Петров - агентът е бил назначен заради препоръки от прокуратурата и ДАНС, тъй като е бил полезен в разследванията, които е правил.

„Сега мога да кажа, че това съвсем не е така", смята още Станишев.

Освен това след парламентарните избори бившият премиер разбрал, че Алексей Петров не е лоялен на ДАНС.
Според Станишев последните действия на бившия агент подсказват, че Алексей Петров не е искал Драшков да се върне в ДАНС.

Сергей Станишев хвърли и обвинения към партийните си другари и по-специално към автора на репликата „Сергей, иди си с мир" (бел.ред Румен Овчаров), че в периода преди конгреса на партията Овчаров е бил от тези социалисти, които са се срещали с Бойко Борисов.

По повод на днешната декларация, приета в парламента, която осъжда отсъствията му от Народното събрание, Сергей Станишев смята, че тя е с чисто политически характер.
Доказателство за това според него е фактът, че се осъжда отсъствието му от парламента в момента, когато той дава показания в прокуратурата.