Всяко пето домакинство в страната ни живее в крайна бедност и не може да задоволи минимума от нуждите си. Това показват данни за първите три месеца на годината на синдиката КНСБ, който има практиката да изследва издръжката на живот на българите.

Границата на бедност у нас остава в размер малко над 213 лева на един човек. 20 на сто от домакинствата в България обаче попадат под тази граница и така крайно бедните българи са близо 1,5 млн. души. Положителен белег по отношение на абсолютната бедност е тенденцията за намаляване на хората под този праг с около 216 хиляди в сравнение с първите три месеца на изминалата 2013 година.

Повече от половината семейства в страната ни живеят с общ доход на член от домакинството до 340 лева, а българите, които могат да се похвалят с доход до 563 лева, са намалели с около 844 хиляди.

Изводът на синдиката от проучването е, че 80 на сто от домакинствата у нас са с общ доход на един човек под необходимите средства за издръжка на живот. За да живее нормално един българин през първите три месеца на настоящата година му е необходим доход от 563 лева. Следователно едно домакинство, което се състои от двама възрастни и две деца, се нуждае поне от 2254 лева, за да плаща храната и сметките си.

Положителното е, че сега се отчита леко намаляване на издръжката за живот спрямо последните месеци на последната година, както и спрямо първите три месеца на 2013-а година.

Щастливите числа се дължат основно на по-ниската цена за електроенергия, която бе намалена с общо 13,6%", обяви вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

Заслуга за по-малката издръжка за живот има и международното понижение на голяма част от цените на суровините и зърнените култури, както и на ниската инфлация в Европейския съюз.

За сравнение Вили Иванова от КНСБ напомни, че от 2008 до 2013-а година издръжката на живот на българина се е увеличила с близо 26 на сто или по-точно с 115 лева на човек от домакинствата.