Кръглата маса "Проектът АЕЦ „Белене" и европейската енергийна сигурност: българските дилеми" ще се проведе от 10.00 ч. в зала „Изток" на Народното събрание.

Сред гостите ще бъдат евродепутатът и докладчик в ЕП за напредъка на България по пътя й към европейското членство Джефри ван Орден, лидерът на Съюза на демократичните сили и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров, посланикът на Испания, председателстваща ЕС, Хорхе Фуентес, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, посланикът на Великобритания Стив Уилямс, посланикът на Италия Стефано Бенацо, зам.министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, вицепрезидентът на Атомстрой-Експорт Генадий Тепкян и др.

Тежка е темата за АЕЦ "Белене". Тежка е, защото сте докарали този проект до това положение.

Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков в отговор на въпрос относно развитието на ядрената енергетика в контекста на Енергийната стратегия на България.

Ще дадем шанс този проект да се случи, подчерта министърът на икономиката.

Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство за АЕЦ "Белене"

Припомняме, при посещението си на площадката в Белене премиерът Борисов заяви, че ще разговаоря с главния прокурор за обстойна проверка, как са харчени там пари до момента.

Постановеният от прокуратурата отказ е поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер.

В Софийска градска прокуратура се водят две предварителни проверки и пет досъдебни производства, отнасящи се до обекти на енергетиката - ТЕЦ "Марица- Изток - 2", АЕЦ "Белене", хидровъзел "Цанков камък", НЕК.

Предварителните проверки и досъдебните производства се водят с оглед извършени престъпления, основно по чл. 282 НК - престъпления по служба, извършени от виновни длъжностни лица в изброените по-горе енергийни обекти.

Прокуратурата е била сезирана в периода 2009 - 2010 г., а по едно от досъдебните производства - през 2007 г., когато са постъпили сигналите.