Сайтът „Уикилийкс" публикува нова порция секретни телеграми на Държавния департамент на САЩ след ареста на основателя си Джулиан Асандж, пише електронното издание Нюз. Ру.

На основния действащ сайт „Уикилийкс" се появиха 97 документи, които се отнасят за работата на американското посолство в Мадрид и американското консулство в Рио де Жанейро. След отказа Асандж да бъде освободен под гаранция от „Уикилийкс" заявиха, че ще продължат да публикуват материали.

Досега са публикувани 1057 документа. От заявените за публикация дипломатически телеграми 15 652 носят гриф „секретно", а 101 748 са в разреда конфиденциална информация.

В същото време въз основа на материали в сайта започнаха да излизат статии в британския вестник „Гардиън".

Същевременно публикуваните дипломатически документи са довели до изострена бдителност при общуването на страните с американските дипломати, признава официалният представител на Пентагона полковник Дейв Лапан.

Той обаче не отговаря на въпроса дали има държави, които са отказали да споделят със САЩ секретна информация. Американският военен е казал също, че появилата се представа, че САЩ не могат да опазват тайни, ще доведе до изменения в отношенията с другите страни.

Той посочва, че тайните информатори и лицата, представящи разузнавателна информация, ще общуват с много по-малко желание заради опасения, че имената им ще бъдат разкрити. Чуждите правителства също ще проявяват голяма внимателност при споделянето на информация.