Лидерът на БСП Сергей Станишев припомни от парламентарната трибуна на управляващите, че 100-те дни за политическа толерантност изтичат и ги призова:

Спрете да използвате Народното събрание като инструмент за прокарване на корпоративни и лобистки интереси.
Обърнете се към реалните проблеми на хората и работете за тях!"

Станишев подчерта, че Бюджет 2010 се готви на тъмно и упрекна финансовия министър, че ежедневно експериментира върху нервите на българите и непрекъснато генерира идеи за ръст на данъчното бреме.

Бившият премиер поясни, че има предвид идеите за увеличаване на акциза на цигарите и алкохола и скок на цените на стоките.

И Костов каза:
Дянков, кажи за бюджета, за да не казвам аз
Още...

По думите му правителството се занимава с празнично-представителни ритуали по откриване на обекти, направени по време на предишното управление, вместо приоритетно да приеме и да започне да реализира антикризисна програма.

Правителството не захранва Народното събрание с проектозакони, изпълнителната власт се крие зад законодателни инициативи на отделни депутати и бяга от ясно изразяване на позиции, изтъкна още Станишев.

Като такива примери той посочи Закона за културното наследство и Закона за СРС.

Приемат се закони в интерес на отделни хора и групи, свързани с ГЕРБ", заяви още Станишев и визира Закона за лова, който, по думите му, е внесен от депутати-арендатори на ловно стопанство при безспорен конфликт на интереси и предвижда обезличаване на Ловно рибарския съюз.

Станишев разкритикува и промените в Закона за културното наследство, с които, както той подчерта, се прокарват лобистки интереси на част от държателите на антики със съмнителен произход.