Закон, който задължава глобалните интернет компании, работещи в Русия, да събират и съхраняват личните данни на руснаците на сървъри в страната, влиза в сила от днес, 1 септември.

От днес интернет-операторите са задължени да осигурят запис, систематизация, обновление, архив и извлечение на личните данни от информацията за гражданите на Руската федерация в бази данни, разположени на територията на Руската федерация, гласи законовата мярка.

Роскомнадзор (регулаторната служба) може да включва сайтовете на нарушителите в специален регистър и в случай на отказ от отстраняване на нарушенията, може да блокира достъпа до него и да налага глоби.

Първоначално се предполагаше, че законът ще влезе в сила от 1 септември 2016 година, но Държавната дума се наложи с настояването и мотива руските граждани да бъдат максимално защитени.

Законът предизвика много въпроси от бизнеса, който поиска отлагане на влизането му в сила. Компаниите казаха, че законът налага допълнителни разходи, припомня РИА Новости. Представителите на бизнеса настояваха за отлагане на датата на влизане в сила на новото законодателство.

Според защитници на човешките права това е поредното изискване от поредицата на около 20 закона, затягащи правителствения контрол над интернет, всички въведени от президента Путин във рамките на втория му мандат.

Към локализация на личните данни в Русия вече пристъпиха компании като Samsung, AliЕxpress, eBay, Booking.com и др, заяви директорът на Рускомнадзор Алекдандър Жаров.

Както стана ясно, според информация на медии през август месец, представителите на Facebook обаче категорично са се противопоставили на новата регулация и са заявили, че тя не е икономически изгодна за компанията. Прессекретарят на Роскомнадзор Вадим Ампелонски отрече обаче представителите на социалните мрежи да са поставяли някакви условия.