БГНЕС
Българският футболен съюз трябва да е по-активен и компетентен срещу злоупотребите около т. нар. черно тото. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в ефира на БиТиВи.

По думите му в организацията на хазартната дейност с черното тото се включват сериозно и силовите групировки. Цветанов изтъкна, че средствата от подобни злоупотреби са били част от доходоносния бизнес на СИК, Иво Карамански, бригадите на Баретата, Демби.

Запитан дали има задържани около черното тото, той припомни арестите през септември на четиричленната престъпна група, занимавала се с рекет. Тогава на прицел на МВР попаднаха лицензиран треньор по футбол, както и 24-годишният Гeорги Семерджиев - футболист на "Спортист" Своге. Днес Цветанов обаче изтъкна, че въпреки арестите, осъдени лица няма.

На въпрос дали законодателството около незаконния хазарт ще бъде актуализирано, вътрешният министър съобщи, че това ще е тема, която предстои да бъде обсъдена на предстоящата среща между МВР, ДАНС и прокуратурата.

Припомняме, в момента в наказателния кодекс има един единствен текст, който преследва незаконния хазарт и който не е изменян от 1968 г.

Министър Цветанов коментира и кражбата от безмитния склад на Летище София на злато, сребро и платина. Той потвърди, че към момента са открити 175 килограма от тях. От думите му се разбра, че в хода на разследването е станало ясно, че откраднатите метали са били изнесени за Гърция и в момента българските служби работят с гръцките си колеги по откриването им.

Цветанов изтъкна, че при мащабната кражба е бил замесен вътрешен човек и обясни, че явно той е предоставил на крадците кода на СОТ-а, охраняващ обекта. В тази връзка вътрешният министър отбеляза, че контролът на склада е бил силно занижен и групата, нахлула в склада на летището, е действала на вече „подготвен" за обира терен.